



SERNIK DUKANA
Składniki na małą blaszkę:
- 800g /900g chudego twarogu ( ja użyłam Emilki z Kauflandu 3,89 PLN)
- 6 jajek
- 4 łyżki skorbii kukurydzianej
- 4 łyżki słodziku
- aromat śmietankowy w zależności od upodobań
- 1/3 szklanki mleka
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Zmielić mikserem twaróg.
3. Po zmieleniu dodać 6 żółtek, słodzik, skrobię kukurydzianą i aromat (spróbować aby określić odpowiednią słodkość jaka nas interesuje) i zmiksować na gładką masę.
4. Dodać do masy mleko i zmiksować.
5. W odrębnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli.
6. Dodajemy delikatnie ubite jajka do masy serowej i mieszamu drewnianą łyżką aby składniki się połączyły.
7. Przelewamy przygotowaną masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia aby ciasto nie przywarło do blachy
8. Pieczemy ponad 70 minut w 180 stopniach.
9. Nie wyciągamy od razu jedynie otwieramy lekko piekarnik, dopiero po kilkunastu minutach.
10.Przetrzymywać w lodówce, po wystygnięciu ciasta.
Jak już wspomniałam najlepiej smakuje z dukanową nutellą

tu wersja z nutellą (przepraszam za jakość zdjęcia)
DUKANOWA NUTELLA
Składniki:
- 8 łyżek granulowanego mleka odtłuszczonego
- 3 łyżeczki kakao odtłuszczonego
- łyżeczka słodziku
- ulubiony aromat ( mój to rumowy
)
- mleko
1. Łączymy mleko granulowane, kakao, słodzik i aromat.
2. Dolewamy mleka na oko w zależności jak gęstą chcemy nuetelle – 4 lub 5 łyżek
3. Mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję, czyli znikną grudki z mleka granulowanego
- 3 łyżeczki kakao odtłuszczonego
- łyżeczka słodziku
- ulubiony aromat ( mój to rumowy

- mleko
1. Łączymy mleko granulowane, kakao, słodzik i aromat.
2. Dolewamy mleka na oko w zależności jak gęstą chcemy nuetelle – 4 lub 5 łyżek
3. Mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję, czyli znikną grudki z mleka granulowanego
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki ;)